Ajankohtaista

Ylös, ulos ja harjoittelemaan

27.7.2016

Kesä tuo terapeutin arkeen jälleen uutta puhtia, kun monia talven aikana sisällä harjoiteltua taitoja voidaan harjoittaa jälleen ulkona ja kuntoutujien omissa ympäristöissä. Aina ei tarvita kassillista materiaalia, sillä ympäristöistä löytyy vaikka mitä mielenkiintoista. Tässäpä muutamia ajatuksia ja ideoita lämpimiin kesäpäiviin:

Ulos pelaamaan

Talven aikana pöytien ääressä pelattuja pelejä voi helposti pelailla myös ulkona, automatkoilla, mökeillä tai kesälomamatkoilla, jolloin harjoituskertoja tulee runsaasti ja taidot yleistyvät helpommin arkeen. Monet harjoitukset kääntyvät helposti ulkoharjoituksiksi, kun käyttää vain hieman mielikuvitusta. Monista peleistä löytyy myös matkaversioita, joten ei muuta kun pelaamaan.

1

Suun motoriikan harjoitukset

Saippuakuplien puhaltaminen on lapsista usein hauskaa ja mikäs sen parempaa, kun lämpimänä päivänä puhaltaa niitä pihalla tai puistossa. Sopii erittäin hyvin ulos niin ei tarvitse huolehtia, että lattiat kastuvat saippuavedestä ja tulee liukasta. Samalla tästä saa myös sopivan motorisen harjoituksen, kun puhallellaan vuorotellen ja otetaan niitä kiinni.

Rohkeasti metsään tutkimaan, kuunteluharjoituksia tekemään ja sanastoa kehittämään

Metsät ja puistot tarjoavat hienot puitteet tarkan kuuntelun harjoituksille. Sen lisäksi, että siellä on mahdollista kuulla paljon erilaisia luonnon ääniä, voidaan siellä ratkoa myös monenlaisia arvoituksia. ”Minä kuulin tuolta pöntöstä jotain ääntä, mikä se voisi olla?” tai ”Näen kaukana jotain kovia ja pyöreitä asioita, mitähän ne mahtavat olla?”

Tarvittaessa avuksi voidaan laminoida etukäteen luontoon liittyvä sanasto tai ottaa kuvakansiosta nämä sivut käyttöön harjoitella tutkien ja tarkastellen luonnossa erilaisia asioita. Sanavaraston kartuttaminen ja käsitteistön harjoittelu käy luonnossa myös helposti: voit ylittää/alittaa kaatuneita, kiivetä kannon päälle, kiertää puun takaa jne.

2-381x286

Käsitteiden harjoittelua ja kerrontaa

Ulkona voi tehdä uskomattoman määrän erilaisia käsiteharjoituksia, joita vanhempien on helppo toteuttaa myös osana arjen touhuja ja leikkejä.

Terapeutti tai vanhempi voi ottaa esimerkiksi kännykällä kuvia pihalta ja lapsen tulee löytää samanlainen kohta/asia pihasta. Seassa voi olla esim. leikkipuistosta otettu kiikun kuva, joka onkin erilainen. Eli opetellaan helposti  käsitteitä samanlainen ja erilainen.

Pihalta voidaan etsiä myös pieniä asioita, isoja asioita, pehmeitä asioita, kovia asioita, pitkiä tai lyhyitä asioita tai yksi tai useampia asioita. Tämä ihana aarteenetsintä on aina yhtä mukavaa. Voidaan myös helposti piilottaa kiviä, keppejä, käpyjä eri paikkoihin ja harjoitella sijaintikäsitteitä. Lapset tykkäävät myös itse piilottaa tavaroita, joten lapselle voi antaa hyvin tehtäväksi piilottaa esimerkiksi kävyn ja antaa aikuiselle vihjeitä, minne kävyn on piilottanut.

Myös tutut lempihahmot voivat lähteä seikkailemaan ulos mukaan. Tämän kevään suosikit Ryhmähaut ovat piiloutuneet pihamaalla kantojen taakse, eteen, päälle tai hypänneet kiven yli, kiven viereen, menneet riviin tai jonoon.

3-389x292

Artikulaatiotaidot

Sen lisäksi, että ulkona voidaan harjoitella suualueen motoriikkaa, voidaan siellä etsiä myös esimerkiksi /s/-äänteellä alkavia sanoja tai /k/-äänteellä alkavia sanoja. Yhden terapiakerran aikana pihasta löytyi suihkulähde, saavi, sanko, siili, sieni, sulkapallomaila, sulkapallo ja metsäretkeltä kivi, kukka, käpy, keppi, kääpä jne.

4-393x295

Motoriset taidot

Ja että tässä ei olisi vinkkejä vain puheterapeuteille, löytyy ulkoa myös loistavat puitteet muun muassa motorisiin harjoituksiin ja aistiharjoituksiin. Kantoisilta metsäpoluilta löytyy haasteita kaikenikäisille; puissa voi kiivetä ja roikkua, sammaleella, hiekassa ja veden äärellä voi tehdä erilaisia aistiharjoituksia. Kaikki nämä harjoitusvälineet ovat lapselle läsnä myös terapeutin lähdettyä paikalta. Kesä on nyt parhaimmillaan, joten rohkeasti kaikki ulos harjoittelemaan! ☺