Kipukuntoutus

Pirkanmaan Erikoiskuntoutus

Koskikeskus, 3. krs
Hatanpään valtatie 1
33100 TAMPERE

Puh. 03 3126 0300

Mitä kipukuntoutus on?

Pirkanmaan Erikoiskuntoutuksessa kipukuntoutus perustuu tutkimuksiin ja kymmenien vuosien kokemukseen. Kipukuntoutus soveltuu henkilöille, joilla on eri syistä johtuvia akuutteja ja kroonistuneita kipuja. Hoidamme myös sellaisia kiputiloja, joiden syy ei ole selvillä.

Koska pitkittynyt kipu heikentää työ- ja toimintakykyä sekä sosiaalisia suhteita, kannattaa kipukierre katkaista ajoissa hakeutumalla hoitoon mahdollisimman pian. Kipukuntoutus on usein pitkä prosessi, joka vaatii asiakkaalta ja asiantuntijalta kärsivällisyyttä.

 

MItä hyötyä kuntoutuksesta on?

Kipukuntoutuksen tavoite on poistaa kivunaiheuttaja tai helpottaa kipua niin paljon, että asiakas pystyisi elämään mahdollisimman tavallista arkea ilman, että kipu hallitsee elämää. Kipukuntoutuksessa asiakas saa myös työkaluja oman kipunsa hoitamiseen.

Miten pääsen kipukuntoutukseen?

Kipukuntoutukseen tullaan lääkärin lähetteellä itse maksavana tai maksusitoumuksella, jossa maksajana voi olla Kela, vakuutusyhtiö, työnantaja tai oma kotikuntasi.

 

MItä kuntoutus sisältää?

Kipukuntoutuksessa olennaista on tunnistaa ja määritellä kivun aiheuttaja haastattelulla ja alkututkimuksella, jossa tunnistetaan kivun mekanismit. Tämän jälkeen kartoitetaan keinot, joilla oireisiin voidaan vaikuttaa erilaisin fysioterapeuttisin keinoin. Kuntoutuksessa sovelletaan mm. manuaalisia tekniikoita, terapeuttista harjoittelua, itsehoidon ohjaamista, erilaisia fysikaalisia hoitoja, kinesioteippausta ja akupunktiota sekä peiliterapiaa. Tähän voidaan yhdistää erikoislääkärin, neuropsykologin ja toimintaterapeutin osaaminen.

Yhteistyö eri kuntoutuksen ammattilaisten kesken on tärkeää kivunhallinnan ohjauksessa ja harjoittelussa.

Käytössämme on viimeisin tutkittu tieto kivunhoidosta ja henkilökunta päivittää tietojaan säännöllisesti alan koulutuksissa. Kivunhoito vaatii asiakkaalta aktiivista asennetta kuntoutumiseen, sillä henkisellä osuudella on suuri merkitys kuntoutumisen kannalta.