Ajankohtaista

Missä on muistisairaan koti?

9.8.2018

Missä on muistisairaan koti?

Kotioloissa asuu iso määrä muistisairaita vanhuksia, jotka tarvitsevat runsaasti apua, ohjausta ja valvontaa ympäri vuorokauden. Usein heidän hoitonsa on täysin kotihoidon varassa, joka kykenee käymään heidän luonaan vain muutaman kerran vuorokaudessa. Mitä tapahtuu käyntien välillä? Muistisairaat vanhukset eivät kykene huolehtimaan itsestään. Käytännössä he selviävät kotona hyvän onnen avulla.

Usein kuulee maininnan, että hoivakotipaikkoja ei ole tarpeeksi. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä monissa hoivakodeissa on paljonkin tilaa. Kunnat eivät vain osta paikkoja, vaan päättäjien puheissa korostuu toistuvasti kotona asumisen mielekkyys ja vanhusten oma tahto. Omaisilla ja vanhuksilla itsellään voi olla päinvastainen näkemys asiaan.

Käytännössä he selviävät kotona hyvän onnen avulla.

Valinnanvapaus vanhustenhuollossa

Päättäjien mielestä vanhuksen tai omaisen tahdolla on paljon painoarvoa, mutta jos vanhus ilmaisee haluavansa hoivakotiin, tällöin jonotusaika on pitkä eikä toive välttämättä ikinä toteudu. Toki vanhuksen tilanne tulee arvioida ennen hoivakotipäätöksen tekemistä. Onko arvioimisvaihe joskus ylimitoitettu ja jopa kustannuksia lisäävä, kun siihen liittyvät monikertaiset testi- ja sairaalajaksot kuormittaen vanhusta, omaisia, sairaaloita ja rahapusseja.  Huonoin mahdollinen lopputulos on, että jonotuksen aikana vanhuksen kunto romahtaa ja hän jää laitoshoitoon.

Kunnat tarjoavat valinnanvapauden ratkaisuksi usein palveluseteliä. Tämäkään ei ratkaise ongelmaa kaikkien kohdalla. Se tarjoaa usein käyttäjälle pääsyn nopeammin hoivaan, mutta omavastuuosuus voi kasvaa liian suureksi. Vaihtoehto on kunnille edullisempi, mutta kaikilla käyttäjillä ei ole varaa siihen saati sitten kokonaan itse ostettuun paikkaan. Hoivakotien rakentamis- tai vuokrakulut, käyttökulut, ruoka sekä koulutettu hoivahenkilökunta ympäri vuorokauden maksaa.

Mikä tekee kodista kodin?

Sanotaan että koti on paras paikka maailmassa. Kotiin liittyy sanat itsemääräämisoikeus, yksilöllisyys, mielekäs tekeminen, hyvä seura sekä ennen kaikkea turvallisuus ja oman kodin rauha. Voiko muistisairas nauttia näistä asioista kotonaan?

Kodista saattaa tulla ”riisuttu” turvasäilö, josta kaikki vaaraa mahdollisesti aiheuttavat tekijät on poistettu ja jossa joku muu kuin vanhus tekee kaikki päätökset. Koti on yksinäinen vankila pelkoineen ja ahdistuksineen. ”Turvallisuuden maksimoinnilla on minimoitu elämä”, kuten geriatrian professori Jaakko Valvanne sanoo.

Kodista saattaa tulla ”riisuttu” turvasäilö, josta kaikki vaaraa mahdollisesti aiheuttavat tekijät on poistettu ja jossa joku muu kuin vanhus tekee kaikki päätökset.

Voisiko hoivakodista muotoutua oma, turvallinen koti muistisairaalle, jossa tuttu henkilökunta on vanhuksen turvana ympäri vuorokauden?
Meidän mielestämme voi. Tervetuloa tutustumaan hoivakotiin!

Muistisairas vanhus hoivakodissa.

 

Kirjoittaja: Eija Kyllönen, asumisen kehitysjohtaja, TutorisKodit

TutorisKotien Tenhokoti on suomalainen Helsingin Ruskeasuolla toimiva hoivakoti muistisairaille ja ikäihmisille, jotka tarvitsevat hoivaa ympäri vuorokauden. Tenhokodissa yhdistyy turvallinen ikäihmisten asuminen, hoivapalvelut, kuntoutus ja aktiivinen arki. Toiminta suunnitellaan ja rakennetaan yhdessä asukkaiden, omaisten ja moniammatillisen henkilöstön kanssa. Asukkaille Tenhokoti on ennen kaikkea heidän kotinsa, jonka arki rakentuu tuttujen ihmisten ja toimintojen ympärille.

Tutustu hoivapalveluihimme ja Tenhokotiin osoitteessa: www.tutoris.fi/hoivapalvelut/tenhokoti

Ota yhteyttä:
Henna Vehmas, Tenhokodin johtaja p. P. 040 680 6300
henna.vehmas@tutoris.fi